31-10-2017 07:17 | Door: Rianne Lachmeijer

Vliegtuigen die vertrekken van vliegveld Genève worden vanaf volgend jaar gevuld met een mix van traditionele kerosine, plantaardige olie en dierlijk vet, die als restproducten uit andere industrieën worden gehaald.

Dat schrijft The Independent.

Neste levert de hernieuwbare brandstof. De Finse raffinaderij hoopt dat meerdere luchthavens het voorbeeld van Genève volgen. Daarom is Neste in gesprek met bijvoorbeeld Schiphol en Heathrow.

Het dierlijk vet verzamelt Neste bij slachthuizen. De plantaardige oliën haalt het brandstofbedrijf op bij de voedselproductie industrie. Ook bij restaurants kan Neste gebruikt vet ophalen. Neste heeft een technologie ontwikkelt waardoor restafval dat voorheen onbruikbaar was tot brandstof verwerkt wordt. 

Biobrandstof versus hernieuwbare brandstof

Hernieuwbare brandstof is anders dan biobrandstof. Biobrandstof bestaat al jaren: Rudolf Diesel gebruikte brandstof van pinda’s om zijn motor te testen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900.

Biobrandstof kan echter slechts in beperkte hoeveelheden worden gebruikt. Als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, moeten motoren worden aangepast, terwijl hernieuwbare energie zonder problemen gebruikt kan worden.

Lees ook:

Bron: The Independent | Afbeelding: Shutterstock.com