02-11-2017 12:07 | Door: Rianne Lachmeijer

Amsterdam komt uit in de top 5 van meest duurzame steden op het gebied van mobiliteit. Dat blijkt uit de ranglijst van onderzoeksbureau Arcadis.

Dat schrijft Trouw.

Arcadis baseert zijn lijst op verschillende criteria. Zo onderzoekt het onderzoeksbureau de hoeveelheid uitlaatgassen, elektrische auto's en groene plekken in de stad en wordt de fiets- en voetgangersvriendelijkheid meegewogen.

Autovrije binnenstad

Amsterdam staat hoog in de lijst, omdat de stad al jaren geleden heeft ingezet op het auto-onvriendelijk maken van de stad door parkeertarieven te verhogen, straten autovrij te maken en tegelijkertijd alternatieven voor de auto aantrekkelijker te maken. Denk aan de aanleg van meer voet- en fietspaden en meer aandacht voor openbaar vervoer.

Rotterdam op plek 26

Amsterdam komt op het gebied van duurzame mobiliteit op de vijfde plek, na Frankfurt, München, Berlijn en Stockholm. Ook Rotterdam is in de lijst te vinden: op plek 26.

Naast duurzaamheid heeft Arcadis kwaliteit en betaalbaarheid van mobiliteit gemeten. Op die punten scoort Amsterdam slechter met respectievelijk een 25ste en 20ste plek. Dit komt onder andere doordat het openbaar vervoer relatief duur is.

Lees ook:

Bron: Trouw | Afbeelding Shutterstock.com