16-11-2017 18:35 | Door: Hidde Middelweerd

Arriva gaat vanaf 2020 met emissievrije treinen rijden in de provincie Groningen. De vervoerder heeft een contract afgesloten met de Zwitserse treinfabrikant Stadler voor de afname van achttien emissievrije treinen. De investering heeft een prijskaartje van € 170 mln.

Het contract werd getekend tijdens de regionale klimaattop die vorige week in Groningen werd georganiseerd. Dat meldt RTV Noord.

Emissievrij

De treinen die Arriva afneemt, zijn in eerste instantie niet emissievrij. Ze gaan eerst op biodiesel rijden, met een CO2-reductie ten opzichte van de huidige brandstoffen tot gevolg.

In een later stadium worden de treinen voorzien van accupakketten, zodat ze elektrisch kunnen rijden op trajecten waar het spoor geen bovenleiding heeft. Het accupakket kan weer worden opgeladen wanneer de trein wel over een spoor met bovenleiding rijdt.

Arriva

Momenteel rijdt Arriva uitsluitend met dieseltreinen op de noordelijke sporen van Nederland. Dat komt omdat het spoor in de noordelijke provincies van Nederland nog niet is geëlektrificeerd. Daarnaast is de batterijtechnologie nog niet ver genoeg ontwikkeld om in te zetten voor treinen, stelt RTV Noord.

Arriva verwacht rond 2025 volledig elektrisch vervoer te kunnen aanbieden tussen Groningen en Leeuwarden. Dit is echter wel afhankelijk van de plannen van overheid om bovenleidingen aan te leggen in de noordelijke provincies.

Bron: RTV Noord | Foto: Shutterstock.com