27-05-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China heeft plannen om meer dan vijf miljoen verouderde auto’s van de weg te halen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit blijkt uit een rapport van de Chinese regering.

China is momenteel de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld en wil met de maatregelen de toegenomen uitstoot van CO2 en fijnstof, die het gevolg is van aanhoudende economische groei, indammen.

 

Beijing

 

In een breed actieplan om emissies binnen twee jaar terug te dringen, schrijft het Chinese kabinet dat het land al achterloopt op eerdere doelen voor de periode 2011 – 2013. Om toekomstige doelen te halen moet het land daarom drastische maatregelen nemen.

Daarom wil de Chinese regering vijf miljoen auto’s die niet voldoen aan de Chinese brandstofnormen van de weg halen. Alleen in Beijing zijn dit al 330.000 auto’s. De Chinese hoofdstad wil het aantal auto’s op de weg beperken tot 5,6 miljoen dit jaar, met een speling tot 6 miljoen in 2017.

 

Doelen

 

In het beleidsdocument staan ook nieuwe doelen voor de sluiting van kolengestookte verwarmingsinstallaties. Het doel is om de CO2-uitstoot per euro aan bruto nationaal product (BNP) dit jaar met meer dan vier procent te verminderen. Voor 2015 is een reductie van nog eens 3,5 procent het streven, om zo een vijfjarendoel van in totaal 17 procent CO2-reductie in 2015 te behalen.

Ook stelde China als doel om het energieverbruik in de periode 2011 – 2015 met 16 procent te verminderen. Daarom wil de regering het energieverbruik per verdiende euro dit jaar met 3,9 procent verminderen.

 

Marktwerking

 

Volgens de Chinese regering doet het land hard zijn best om meer marktwerking te creëren met als doel de oprichting van nationale platforms die het voor bedrijven mogelijk maken om energie en emissierechten te verhandelen. Het rapport kondigde ook de implementatie van een nieuw energieprijssysteem aan, om energie-efficiënte aan te moedigen en energieverspilling te bestraffen.

Bron: Reuters | Foto: Stan Wiechers via Flickr