02-06-2014 08:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Volvo Group gaat in de Zweedse stad Gothenburg een stuk weg  aanleggen voor het rijdend draadloos opladen van elektrische stadsbussen. De testritten beginnen in 2015.

Draadloos opladen werkt via inductie en is zeer geschikt voor zwaar transport als openbaar busvervoer en vrachtwagens. In Utrecht en in Milton Keynes, Groot-Brittannië, test de Nederlandse start-up Proov dit systeem. Proov gebruikt daarvoor inductieplaten bij bushaltes.

Het experiment van de Volvo Group gaat een stap verder. Het bedrijf onderzoekt samen met het stadsbestuur van Gothenburg de toepasbaarheid van elektrische wegen. De inductie-wegdelen voorzien stadsbussen tijdens het rijden van stroom. Laadstops bij haltes of eindstations zijn daarmee verleden tijd. Voor proef bouwt de autofabrikant een elektrische weg van 300 tot 500 meter lang.

Efficiënt

In Gothenburg rijden al drie plug-in hybride dieselbussen van Volvo op een lijn in het centrum van de stad. De Hyper bussen staan op de eindhalte bij een snellader, die het voertuig in maximaal acht minuten bijtankt. Op dit traject levert dat een brandstofbesparing op van ongeveer 60 procent per jaar.

Opladen tijdens de dienst vergroot de afstand die een bus volledig elektrisch kan afleggen zonder over te schakelen naar de dieselmotor. Als de proef slaagt, beperkt dat niet alleen de CO2-emissies, maar zijn elektrische bussen ook een slag efficiënter, zegt Volvo. De elektrische weg zou een volgende baanbrekende stap zijn in de ontwikkeling van duurzaam transport.

Bron: Volvo | Foto: Volvo