06-12-2017 16:32 | Door: Hidde Middelweerd

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: de luchtvaartbranche is killing voor het klimaat. Een echte oplossing lijkt vooralsnog niet voorhanden. Sterker nog, de luchtvaart groeit gestaag. En daarmee worden de CO2-uitstoot en milieu-impact van de sector in de aankomende jaren ook alleen maar groter.

Maar hoe groot is dat probleem eigenlijk? DuurzaamBedrijfsleven zet de milieu-impact van de luchtvaart uiteen in onderstaande infographic:

Bron van informatie in infographic: International Civil Aviation Organization (ICAO)

Oplossingen?

De vraag is: hoe verlagen we de milieu-impact van de luchtvaartsector? Echte oplossingen dienen zich vooralsnog niet aan. Er gebeurt veel op het gebied van elektrisch vliegen, maar vooralsnog staat dat in de kinderschoenen. Het eerste commerciële vliegtuig met elektrische aandrijving moet het luchtruim in ieder geval nog opzoeken.

CO2-compensatie lijkt daarnaast slechts een pleister op de wonden, in plaats van een echte oplossing. Bijbetalen voor je vliegreis om de CO2-uitstoot te compenseren is vooralsnog niet populair. In 2016 koos slechts 1 op de 800 reizigers om bij te betalen voor een duurzamere reis.

We zijn benieuwd naar jullie mening: hoe pakken we het milieuprobleem van de luchtvaart aan? Welke oplossingen zijn volgens jullie veelbelovend?

Infographic: Robin de Boer