02-06-2014 19:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Acht Amerikaanse staten willen samen 3,3 miljoen emissievrije auto’s op de weg krijgen tegen 2025. 

De gouverneurs van California, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, Oregon, Rhode Island en Vermont presenteerden daarvoor een stappenplan om dit te realiseren.

De samenwerking moet onder andere elektrisch rijden gemakkelijker en goedkoper maken. Uniforme eisen voor oplaadstations en een gezamenlijk netwerk van deze stations zijn onderdeel van het plan. Naast samenvoeging van reguleringen willen de staten ook het kopen van groene auto’s aantrekkelijker maken voor particulieren en de zakelijke markt.

Dat betekent niet dat de staten exact hetzelfde beleid gaan voeren. In het stappenplan staat dat de samenwerking voldoende ruimte laat voor eigen invulling. Het rapport maakt verschil tussen belangrijke, gecoördineerde acties en optionele individuele maatregelen.

Verdubbeling

Emissievrije auto’s is de verzamelnaam voor (plug-in hybride) elektrische auto’s en waterstofauto’s met brandstofcel. Jaarlijks rapporteren de staten hoeveel van deze auto’s en oplaadpunten erbij zijn gekomen, en hoeveel emissievrije auto’s de staat zelf heeft aangeschaft.

De acht staten vertegenwoordigen een kwart van de autoverkopen in de VS. De afgelopen jaren kende het aantal elektrische auto’s in de wereld elk jaar een verdubbeling, en zo ook in Amerika. Tot nu toe rijden er in de VS 190.000 elektrische en plug-in hybrides rond. Volgens betrokkenen zorgt de overeenkomst ervoor dat de markt voor elektrische auto’s kan blijven groeien.

Bron: ecowatch, Governor Martin O'Malley | Foto: NRMA Motoring and Services via Flickr