10-06-2014 07:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste Nederlandse pilot voor de kleinschalige productie van bio-LNG begint nog deze maand in Drenthe. Het gaat om een samenwerkingsproject van Rolande LNG met afvalverwerker Attero en Gastreatment Services.

Deelnemers aan het proefproject zijn afvalverwerker Attero, leverancier van biogas, Gastreatment Services, de bouwer van de proefinstallatie, Rolande LNG en IVECO-vrachtwagendealer Schouten. Rolande LNG exploiteert LNG-tankstations en is een volle dochter van Iveco. Dat meldt de website van de Stichting Groen Gas Nederland.

Bio-LNG, of vloeibaar biogas (LBG), wordt geproduceerd uit stortgas en biogas, afkomstig van organisch afval. Het bestaat voor 97 procent uit methaan en 3 procent stikstof. De mobiele installatie op het terrein van de afvalverwerker in Wijster levert zo'n 1500 ton bio-LNG per jaar. Dat is genoeg om jaarlijks 55 trucks op te laten rijden.

Impuls

Het proefproject kreeg ondersteuning van een Green Deal Drenthe voor een subsidie van €149.500. “Als de pilot succesvol blijkt, kan dat een flinke impuls betekenen voor het gebruik van biogas in de duurzame mobiliteit", zegt directeur Fred Schouten van Rolande en Iveco Schouten.

Vrachtwagens op vloeibaar biogas zorgen voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof en produceren minder lawaai. Vrachtwagens van Iveco reden tot dusver op schoon bio-LNG dat Rolande importeerde uit Groot-Brittannië. De productie in Drenthe maakt de vrachtwagenleverancier onafhankelijk van die import. Het project gaat een jaar draaien.

Bron: Stichting Groen Gas Nederland, Iveco, Rolande LNG | Foto: Iveco Schouten