11-07-2012 14:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een pilot wijst uit dat de energie die vrijkomt door de remkracht van treinen, dankzij grote batterijen in het elektriciteitsnetwerk kan worden opgenomen.

De pilot werd gedaan door spoorwegbedrijf SEPTA in Philadelphia. Zij plaatsten een lithium-ion batterij van containerformaat op een treinstation. Deze batterij stond in verbinding met de treinrails van zes stations én met het regionale elektriciteitsnet.

Door middel van slimme software wordt de energie die vrijkomt bij het remmen van treinen naar de containerbatterij gestuurd. De batterij, die maximaal 1.5 megawatt energie kan opslaan én versturen, zorgt er vervolgens voor dat de energie naar netten wordt gestuurd die met een tekort aan energie kampen.

Reguleren

De vrijgekomen energie wordt tegenwoordig ook al opgevangen, maar enkel door de treinrails en bovenleidingen. Dit is echter erg inefficiënt, omdat deze maar een maximale hoeveelheid elektriciteit aankunnen. Wanneer er te veel energie vrijkomt wordt dit automatisch vrij gelaten. Als dit niet zou gebeuren kan het net namelijk overbelast raken, met gestrande treinen én reizigers als gevolg.

Dankzij het geteste systeem gaat er geen energie meer verloren. Alle vrijgekomen energie wordt opgevangen en doorgestuurd naar electriciteitsnetten. “We zijn enthousiast dat we onderdeel zijn van deze baanbrekende prestatie,” aldus Audrey Zibelman CEO van Viridity Energy, de ontwikkelaar van de software. “Door gebruik te maken van de remkracht van treinen kan SEPTA een milieuvriendelijke rol spelen in het elektriciteitsnetwerk.”

Slim net

Smart grid is een slim elektriciteitsnet met een ingebouwd meet- en regelsysteem. Hierdoor wordt de energie zo efficiënt mogelijk verdeeld. Er worden over de hele wereld verschillende tests en demonstraties mee uitgevoerd, waaronder in Zwolle.

Voor de consument kan smart grid in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Wanneer bijvoorbeeld iedereen een elektrische auto heeft en deze tegelijk oplaadt, raakt het huidige type net overbelast. Met een slim elektriciteitsnetwerk is dit niet het geval, omdat het net kan reageren op de vraag van consumenten.

Bron: Gizmag

Foto: K. Togashi