18-01-2018 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

Een fabriek van Volvo Cars, gelegen in het Zweedse Skövde, is de eerste fabriek van het automerk die klimaatneutreaal opereert. Dit komt dankzij een switch naar hernieuwbare warmtevoorziening, die op 1 januari van start ging.

Dat meldt Volvo in een persbericht.

Klimaatneutraal

De duurzame slag die de fabriek gemaakt heeft, sluit naadloos aan bij de doelstelling van Volvo om vanaf 2025 klimaatneutraal te zijn in al zijn industriële processen.

Om deze doelstelling te behalen, richt Volvo zich in eerste op instantie op energie-efficiëntie en energiebesparing. Voor het energiegebruik dat overblijft, wil de autofabrikant overstappen op volledig hernieuwbare energiebronnen.

Duurzame warmte

De status van klimaatneutraal kwam tot stand door een overeenkomst voor duurzame warmte. De warmte die de fabriek sinds 1 januari gebruikt, komt enkel van afvalverbranding, biomassa en gerecyclede biobrandstof. In de elektriciteitsvraag van de fabriek wordt sinds 2008 al voorzien met duurzame energiebronnen.

“De fabriek in Skövde levert hiermee een belangrijke bijdrage aan onze bredere doelstelling”, zegt Javier Varela, senior vicepresident of manufacturing & logistics bij Volvo, in het persbericht.

Lees ook:

Volvo dringt CO2-uitstoot terug met nieuw warmtenet

Elektrische auto’s

Het bleef lange tijd stil bij Volvo op het gebied van elektrisch rijden, maar de autofabrikant heeft inmiddels twee volledig elektrische auto’s aangekondigd. Het gaat om een elektrische variant van de XC40 en de V40.

Tussen 2019 en 2021 wil Volvo vijf volledig elektrische modellen presenteren, waaronder twee modellen van Polestar, de performance-divisie van Volvo.

Bron & foto: Volvo