17-06-2014 16:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland moet de mondiale koploper worden op het gebied van zelfrijdende auto’s. De zelfrijdende auto’s zijn veiliger, zuiniger en kunnen het fileprobleem deels oplossen.

Dit zegt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer over het grootschalig testen van zelfrijdende auto’s.

Automatisch bestuurde auto’s hebben volgens haar grote voordelen. “De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu.” De auto's maken efficiënter gebruik van het weg-oppervlak waardoor de CO2-uitstoot afneemt en passen zich beter aan op andere weggebruikers waardoor er minder ongelukken zijn.

Gemiddeld stoten personenauto’s in Nederland zo’n 180 gram CO2 per kilometer uit. Zelfrijdende auto’s moeten deze CO2-uitstoot naar beneden brengen.

 

Test

 

Voordat de zelfrijdende auto klaar is voor veilig gebruik op grote schaal, zullen alle automatische functies stapsgewijs getest worden op de openbare weg. Volgens de minister kunnen weggebruikers hierdoor wennen aan zelfrijdende voertuigen.

Om de testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken, moet bestaande regelgeving echter wel worden aangepast. Minister Schultz wil hiervoor begin 2015 een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Ook kondigde de minister een onderzoek aan naar vragen over zelfrijdende auto’s. Met de Nederlandse automotive sector, kennisinstellingen en de auto- en truckfabrikanten wil ze een internationaal netwerk opbouwen voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. “Een vooruitstrevende en samenwerkende overheid kan onze goede uitgangspositie verder versterken. Ook hierin hebben we een voorsprong doordat we gewend zijn samen te werken met kennisinstellingen, marktpartijen en overheid", aldus minister Schultz.

Met het programma Automated Driving is de eerste stap al gezet door onderzoeksinstituut TNO. De organisatie wil automatisch bestuurde vrachtwagens op de openbare weg testen, maar wacht nog op toestemming van de overheid.

Nederland is niet het eerste land dat elektrische auto's test. In Californië doet Google al proeven met zelfrijdende auto's met een elektromotor.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Marco Raaphorst via Flickr