05-02-2018 15:03 | Door: Hidde Middelweerd

GVB, de openbaar vervoerder van Amsterdam, heeft een Europese aanbesteding uitgezet voor 31 elektrische bussen, inclusief bijbehorende laadinfrastructuur. In 2020 moeten de eerste elektrische bussen van GVB rondrijden in Amsterdam.

De nieuwe bussen worden ingezet op de lijnen 15, 22 en 36. Dat meldt GVB in een persbericht.

Elektrisch vervoer

In de aanbesteding gaat het in eerste instantie om de levering van 31 elektrische bussen voor Amsterdam, maar met een optie tot nog eens 69 extra elektrische bussen. Het gaat om bussen met de mogelijkheid tot Opportunity Charging. Met deze technologie laden de elektrische bussen stilstaand bij, in de garage of tussentijds bij een zogeheten laadhub. De elektrische bussen worden ’s nachts geparkeerd in GVB Garage West, waar ze bijgeladen worden. Station Amsterdam Sloterdijk zal fungeren als laadhub, waar de bussen bijgeladen kunnen worden.

Deze laadmethode bleek voor GVB het beste haalbaar, betaalbaar en inpasbaar. Dit betekent echter niet dat deze vorm van laden de norm wordt, benadrukt GVB. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld In Motion Charging, waarbij elektrische bussen op verschillende punten van hun route bijgeladen worden. Per lading nieuwe bussen wordt bekeken welke laadmethode het beste werkt, stelt GVB.

Elektrische bussen

“Onze gehele busvloot, bestaande uit tweehonderd bussen, wordt in de aankomende jaren elektrisch”, stelde Alexandra van Huffelen, CEO van GVB, eerder in een interview met DuurzaamBedrijfsleven.

Lees ook:

Bron: GVB | Foto: GVB