12-07-2012 13:50 | Door: Lotte Gerritsen

Vanavond wordt aan de Amsterdamse Zeedijk de eerste Afrikaanse bamboo citybike gelanceerd: made in Ghana en fair trade.

De fiets is strak en licht met een Afrikaanse touch. De frames bestaan uit bamboe en cactus en worden in Ghana met de hand gemaakt, om afgewerkt te worden in een sociale werkplaats in Amsterdam. De Ghanese ondernemers die de frames produceren, delen mee in de winst. Het design voor de fiets is ontworpen door industrieel ontwerper Imke Harms en werd vervolgens getest op stevigheid en duurzaamheid door de prestigieuze Columbia University.

BlackStarBikes

De fiets wordt verkocht door BlackStarBikes, een initiatief dat niet alleen duurzame fietsen wil verkopen, maar ook Afrika een kans wil bieden om de eigen grondstoffen te verwerken tot een gewild product. De oprichters van het initiatief ontmoetten elkaar in Ghana, waar een bamboefiets niet ongewoon is. Zij werden zodoende op het idee gebracht voor de bamboo citybike.

Lancering

De lancering van de bamboo citybike zal vanavond plaatsvinden in een pop-up store op de Zeedijk 75 in Amsterdam. Bezoekers kunnen een proefrondje rijden, waarna de eerste dertig exemplaren voor €799 verkocht zullen worden. De pop-up store is tot 15 juli geopend.

In oktober interviewde de redactie de jongens van BlackStar. Lees hier het artikel.

Bron: BlackStarBikes

Foto: BlackStarBikes