28-02-2018 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

Fiat Chrysler (FCA) produceert vanaf 2022 geen enkele dieselauto meer. Het vierjarige plan om deze doelstelling te bereiken wordt op 1 juni gepresenteerd.

Dat meldt de Financial Times.

Dieselauto

De doelstelling van FCA is fors. De autofabrikant is namelijk eigenaar van Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Fiat en Alfa Romero. FCA treedt hiermee in de voetsporen van Porsche, dat vorige week bekend maakte dat het gaat stoppen met de productie van dieselauto’s.

Voor FCA hebben dieselauto een aandeel van 40,4 procent van de totale verkoop. Het besluit om toch te stoppen met de productie ervan komt voort uit de stijgende productiekosten. Deze kosten stijgen door de steeds strenger wordende regels op het gebied van emissies. Daarnaast nemen de productiekosten van elektrische auto’s juist steeds verder af.

Verbod

De stap om vaarwel te zeggen tegen dieselmotoren is niet verwonderlijk. Verschillende steden hebben inmiddels een verbod aangekondigd op dieselauto’s of stellen milieuzones in die dergelijke auto’s uit de binnenstad weren. Daarnaast hebben verschillende landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s aangekondigd en worden de regels op het gebied van emissies steeds strenger.

In Europa daalde verkoop van dieselauto’s vorig jaar met 8 procent. Het marktaandeel van dit type auto is echter nog steeds 43,8 procent.

Bron: Financial Times | Foto: Adobe stock