28-02-2018 11:58 | Door: Hidde Middelweerd

Duitse steden mogen zwaar vervuilende dieselauto’s weren uit hun binnensteden. Dat besloot een Duitse rechtbank afgelopen dinsdag.

De rechtbank stelde dat zowel Stuttgart als Düsseldorf een verbod op oude dieselauto’s moet overwegen om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. De rechtbank liet daarnaast weten dat een dergelijk verbod gewoon ingevoerd kan worden, ook als er nog geen nationale regels voor zijn. Dat meldt Reuters.

Diesel

Het besluit komt voort uit het feit dat veel Duitse steden de limieten van NOx-uitstoot, bepaald door de Europese Unie, momenteel overschrijden. Hamburg heeft inmiddels al laten weten dat het vanaf eind april een limiet op dieselvoertuigen zal implementeren.

Verschillende wereldsteden hebben inmiddels al een verbod op dieselvoertuigen aangekondigd, zoals Parijs, Madrid, Mexicostad en Athene. Deze steden willen het verbod in 2025 in laten gaan. Kopenhagen wil dieselauto’s volgend jaar al weren.

Ook op landelijk niveau zijn verboden op nieuw verkochte dieselauto’s aangekondigd. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen dit verbod in 2040 invoeren. In Noorwegen moet een dergelijk verbod in 2025 al van kracht zijn. Ook China onderzoekt een mogelijk verbod op benzine- en dieselauto's.

Kritiek

Hoewel milieuorganisaties enthousiast reageerden op het besluit van de Duitse rechtbank, kon het ook op kritiek rekenen. Politici stelden dat miljoenen auto-eigenaren nu opgescheept zitten met een auto die ze in de toekomst wellicht niet meer kunnen gebruiken of verkopen.

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, liet weten dat ze in gesprek zal gaan met steden en regio’s, om vervolgstappen te bepalen.

Lees ook:  ‘Utrecht duurzaamste gemeente van Nederland’

Bron: Reuters | Foto: Adobe stock