06-03-2018 14:31 | Door: Hidde Middelweerd

Toyota, Nissan en Honda slaan de handen ineen met energie- en gasbedrijven om het aantal waterstoftankstations in Japan te verdubbelen. Gezamenlijk bouwen ze ten minste 80 nieuwe tankstations onder de naam ‘Japan H2 Mobility’.

Momenteel staat de teller in Japan op 101 tankstations voor waterstof. Het nieuwe initiatief moet ertoe leiden dat  de ontwikkeling van waterstof-brandstofceltechnologie door blijft gaan.

Waterstofauto

Met dit initiatief hopen de autofabrikanten een belangrijk probleem op te lossen, waar waterstofauto’s momenteel mee kampen. Yoshikazu Tanaka, hoofdingenieur bij Toyota, sprak eerder over een kip/ei-probleem: niemand koopt een waterstofauto omdat er geen tankstations voor waterstof zijn. Tegelijkertijd bouwt niemand een tankstation voor waterstof omdat er geen waterstofauto’s zijn.

De groei in waterstoftankstations moet ertoe leiden dat Japanse consumenten eerder geneigd zijn om een waterstofauto aan te schaffen. De nieuwe tankstations moeten binnen 10 jaar opgeleverd worden.

Waterstof

Momenteel zijn er weinig automerken die inzetten op waterstofauto’s, met Toyota en Hyundai als meest prominente uitzonderingen. Vooral Hyundai maakt momenteel golven: het introduceerde onlangs de Nexo, een waterstofauto met 600 kilometer bereik.

Bron: Toyota | Foto: Adobe stock