07-03-2018 09:16 | Door: Hidde Middelweerd

Het einde lijkt nabij voor dieselauto’s. Ook Toyota voegt zich nu bij de langer wordende lijst van autofabrikanten die dieselauto’s uit de verkoop halen. Toyota zet er ook nog eens vaart achter: voor het einde van het jaar verkoopt het Japanse automerk geen dieselauto’s meer in Europa.

Dat maakte Johan van ZYl, CEO van Toyota Europe, bekend.

Diesel

De Europese verkoop van dieselauto’s was al niet zo hoog voor Toyota. Vorig jaar had tien procent van de verkochte auto’s nog maar een dieselaandrijving. Dit komt mede door de push van hybrides door het Japanse automerk, die 40 procent van de totale verkoop voor hun rekening namen.

Toyota treedt met deze aankondiging in de voetsporen van automerken als Porsche en Fiat Chrysler, die eerder al aankondigden volledig te stoppen met de verkoop en productie van dieselauto’s.

Verbod

Het wordt steeds minder interessant voor autofabrikanten om hun pijlen op diesel te richten, vanwege de steeds strenger wordende regels op het gebied van emissies.

Daarnaast kondigen steeds meer steden en landen een verbod op dieselauto’s aan. Zo liet Rome onlangs weten dat het vervuilende dieselauto’s uit de stad gaat weren. Daarnaast besloot een Duitse rechter onlangs dat steden een verbod op dieselauto’s mogen invoeren, onafhankelijk van nationale regels op dit gebied.

Ook landen als het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben een verbod op nieuw verkochte diesels aangekondigd.

Bron: Toyota | Foto: Adobe stock