13-03-2018 09:11 | Door: Hidde Middelweerd

De prijzen voor kobalt, een essentieel metaal voor batterijproductie, schieten omhoog. De prijs van het metaal is verviervoudigt in de afgelopen twee jaar, met de groeiende vraag naar elektrische auto’s als belangrijkste reden.

Met $ 40 per pond (454 gram) is de prijs van kobalt momenteel op recordhoogte. Sinds 2008 was de prijs niet zo hoog als nu, meldt de Financial Times.

Elektrische auto

De stijging in de prijs van kobalt is te verklaren door de groeiende populariteit van elektrische auto’s. Vooraanstaande automerken zijn allemaal op zoek naar levering van de benodigde metalen op de lange termijn. Ook de prijs van lithium schiet daardoor omhoog; die verdubbelde in de afgelopen tien jaar.

Een gemiddelde batterij voor een elektrische auto heeft ongeveer 10 kilo kobalt nodig. Ter vergelijking: dat is ongeveer 1.000 keer zoveel als de hoeveelheid kobalt die wordt gebruikt voor een iPhone.

Kobalt

Bijna 60 procent van alle kobalt ter wereld wordt gewonnen in Congo, waar het zowel door grote mijnbedrijven gewonnen wordt als in kleinschaligere projecten, waar het met de hand gewonnen wordt. In het laatste geval is kinderarbeid een veelvoorkomend probleem. Deze vorm van kobaltwinning is goed voor 13 tot 16 procent van de totale kobaltwinning in Congo.

Joseph Kabila, president van het Afrikaanse land, maakt onlangs bekend dat hij een nieuwe wet voor grote mijnbedrijven in zal voeren. Deze wet ervoor zorgt dat de royalty’s die mijnbedrijven aan de overheid moeten betalen zullen vervijfvoudigen, van 2 naar 10 procent. Door deze stijging in royalty’s zal de prijs van kobalt ongetwijfeld stijgen.

Lees ook:

Bron: Financial Times | Foto: Adobe stock