21-03-2018 10:40 | Door: Britt van den Elshout

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil de regelgeving voor het gebruik van een fiets van de zaak versimpelen. Het kabinet vindt dat er voor de leasefiets een bijtellingsysteem moet komen, net als voor een leaseauto.

Dat stelt staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit moment wordt de leasefiets nog niet veel gebruikt. Mensen die de fiets van de zaak ook privé gebruiken, moeten precies bijhouden hoeveel kilometer ze afleggen in hun vrije tijd. Over deze kilometers moeten ze belasting betalen, maar ze mogen de kosten voor onderhoud en verzekering hier weer vanaf trekken. Dit zorgt voor een hoop extra (reken)werk.

De regels rondom het leasen van een auto zijn een stuk eenvoudiger. De belastingdienst telt een vast bedrag bij het salaris op en hierover wordt belasting geheven. Voor de leasefiets moet een soortgelijk systeem worden opgezet. Het gebruik van elektrische fietsen wordt daarbij ook gestimuleerd.

Fiets als alternatief voor de auto en het OV

“Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Bovendien verminderen de files als meer mensen op de fiets gaan. Toch kiezen veel mensen voor de auto als ze naar het werk gaan. Daarom stimuleert dit kabinet op verschillende manieren het fietsgebruik. Dit past in het regeerakkoord voorziene mobiliteitsbeleid waar de fiets als een goed alternatief voor de auto en het openbaar vervoer wordt gezien”, aldus Snel.

De nieuwe maatregel moet volgens Snel de gecompliceerde regelgeving vereenvoudigen en hierdoor mensen stimuleren om voor een leasefiets te kiezen. De uitwerking wordt meegenomen in het pakket Belastingplan 2019, zodat de maatregel in 2020 in werking kan treden.

Lees ook:

Foto: Adobe Stock