11-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China stelt schone auto's vrij van aankoopbelasting. De maatregel is onderdeel van een breder pakket in de strijd tegen luchtvervuiling.

Elektrische auto's, plug-in hybrides en auto's met een brandstofcel krijgen vrijstelling van de aankoopbelasting van 10 procent. De heffing is vergelijkbaar met de Nederlandse BPM. Het belastingvoordeel geldt vanaf september tot het einde van dit jaar. Dat meldt Bloomberg op zijn website.

De verkoop van schone voertuigen blijft achter bij de doelstellingen van de Chinese overheid. Consumenten zijn nog niet overtuigd van de betrouwbaarheid en het gemak en vinden de auto's over het algemeen te duur. China wil op termijn een leidende rol spelen in de markt voor schone auto's. Daarnaast moet de groeiende industrie voor auto's op alternatieve brandstoffen de afhankelijkheid van de olie- en gasimport verminderen.

 

Buitenlandse auto's

 

De maatregel geldt ook voor goedgekeurde elektrische auto's uit het buitenland, zoals Tesla, BMW en Volkswagen. Tesla wil nog dit jaar de eerste Model S op de Chinese markt introduceren. De verkoop van de BMW i8 plug-in hybride en de elektrische i3 begint in september. Volkswagen komt eind dit jaar naar China.

Overheidsfunctionarissen verwachten dat het financiële voordeel een flinke impuls geeft aan de elektrische automarkt. Sinds de introductie, vijf jaar geleden, rijden er slechts 70.000 elektrische voertuigen in China. De overheid mikt op 500.000 auto's tegen het einde van 2015.

Bron: Bloomberg | Foto: BMW