15-07-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Chinese regering heeft een nieuwe maatregel afgekondigd om elektrisch vervoer te stimuleren. Met ingang van 2016 moet 30 procent van alle nieuw aangekochte regeringsvoertuigen elektrisch zijn. 

Dat meldt Bloomberg op zijn website. De Chinese centrale overheid en alle agentschappen nemen het voortouw in de aankoop van auto's op 'nieuwe energie'. Onder die noemer vallen elektrische voertuigen, plug-in hybrides en auto's met een brandstofcel. Nieuwe auto's zijn bij voorkeur elektrisch, maar in regio's met strenge winters zijn plug-in hybrides ook toegestaan.

China stelt alles in het werk om de verkoop van schone auto's op te peppen in de strijd tegen luchtvervuiling en energie-afhankelijkheid. Vorige week schafte de overheid de 10 procent aankoopbelasting op elektrisch auto's af. Door de vele subsidies kost een middenklasse elektrische auto ongeveer $ 29.000. De bevolking loopt er echter nog niet warm voor. De meeste Chinezen vertrouwen het nieuwe vervoer niet en vinden het toch te duur.

Na 2016 gaan de doelstellingen verder omhoog. Dan moeten ook de provinciale instanties aan de eis voldoen. De Chinese overheid is verantwoordelijk voor iets minder dan 10 procent van alle nieuwe autoaankopen in het land.

Bron: Bloomberg | Foto: NASA Earth Observatory