18-07-2014 16:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De aantrekkingskracht van zelfrijdende auto's heeft als mogelijke keerzijde dat mensen verder van hun werk gaan wonen. Als reizen sneller gaat, nemen de afstanden toe. 

Dat zegt hoofdonderzoeker Ken Laberteaux van Toyota Noord-Amerika in een interview met Bloomberg. "De Amerikaanse geschiedenis toont aan dat iedere keer als autorijden makkelijker wordt, er een onbedwingbare behoefte ontstaat om verder weg te gaan wonen", zegt hij. "Mensen kiezen blijkbaar niet voor een kortere reistijd om meer tijd met hun familie door te brengen."

 

Voordelen

 

Ontwikkelaars wijzen op de grote voordelen van zelfrijdende auto's. Minder auto-ongelukken, minder files, een kortere reisduur en de mogelijkheid de auto te gebruiken als mobiel kantoor. Efficiënter autoverkeer betekent kostbare tijdwinst en minder CO2-uitstoot.

Maar we moeten er rekening mee houden dat soepel woon-werkverkeer leidt tot de komst van nieuwe Vinex-wijken. Met meer autokilometers en dus meer vervuiling, waarschuwt Laberteaux. In delen van de VS is juist een trend ontstaan waarbij mensen vanuit de buitenwijken terugkeren naar de stad. Door de huizencrisis en hoge brandstofkosten is dat weer aantrekkelijk.

 

Ontwikkelingen

 

Onder meer autofabrikanten Audi, Toyota, VolvoTesla Motors werken aan zelfrijdende auto's. Ook technologiebedrijf Google is betrokken bij diverse projecten. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zei onlangs volledig in te zetten op die nieuwe manier van vervoer. Nederland moet wat haar betreft de mondiale koploper worden.

De technische ontwikkelingen gaan zo snel dat de eerste commerciële gedeeltelijk of geheel zelfrijdende auto tegen 2020 al werkelijkheid kan zijn.

Bekijk het filmpje van de zelfrijdende Lexus:

 

Bron: Bloomberg | Foto: Mariordo, via Wikipedia