23-07-2014 14:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volvo en ABB gaan wereldwijd samenwerken aan snellaadfaciliteiten voor elektrische en hybride bussen.

Auto- en busfabrikant Volvo en ABB, een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in elektrische energievoorzieningen, ontwikkelen samen snellaadsystemen voor gelijkstroom. Het wereldwijde partnerschap moet leiden tot een gestandaardiseerd systeem voor elektrische en hybride bussen wat betreft infrastructuur, het elektrisch net en de voertuigen zelf.

Snelladen aan haltes wordt mogelijk via automatisch gestuurde trolleystangen op het dak van de bus. Tijdens de stalling in de garage wordt via een kabelverbinding geladen. Deze oplossing is gebaseerd op internationaal aanvaarde normen.

Verspreiding

Beide bedrijven hopen de verspreiding van elektrische mobiliteit in de steden te versnellen."De verstedelijking is nog nooit zo hoog geweest en dat stelt hoge eisen aan de vervoersinfrastructuur. Onze samenwerking ondersteunt duurzaam en kostenefficiënt transport die aan de vraag van de klant voldoet", zei Pekka Tiitinen van ABB in een verklaring.

 

Het hoofd van de busdivisie van Volvo verwacht dat de beide bedrijven samen een compleet en concurrerend aanbod hebben voor steden die willen overschakelen op duurzaam openbaar vervoer. Volgens Håkan Agnevall zijn de hybride en elektrische bussen het stedelijk vervoer van de toekomst.

Het eerste gezamenlijke project is de levering van hybride bussen en automatische laadsystemen aan het openbaar vervoerbedrijf van de Luxemburg-Stad. Daar rijden vanaf 2015 twaalf elektrische Volvo-bussen op bestaande buslijnen.

In juni 2015 presenteert de Zweedse auto- en busfabrikant de eerste volledig elektrische bus.

Bron: ABB, Utilities, Automotive News | Foto: Volvo Bus