29-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elektrische auto’s komen niet ver, en anders zijn ze wel traag. Maar een Australische zonne-auto heeft een record gevestigd door 500 kilometer non-stop op hoge snelheid te rijden.

Studenten van de Australische Universiteit van New South Wales (UNSW) lieten de zonne-auto vorige week rondjes rijden over het circuit van Geelong in de staat Victoria. Ze wilden een afstand van 500 kilometer in de snelste tijd overbruggen. Dat lukte met een snelheid van gemiddeld 100 kilometer per uur. Het vorige record voor het snelste elektrische voertuig op lange afstand stond op slechts 73 kilometer per uur.

Hoewel de zonnewagen zijn accu kan opladen via de panelen op het dak, stonden deze voor de recordpoging uit. De 500 kilometer werd volledig op één acculading afgelegd. Volgens het team is het record een teken dat zonne-auto’s klaar zijn voor grootschalige toepassing. De Sunswift moet dan ook binnen een jaar een kenteken op zak hebben. Met een topsnelheid van 140 kilometer per uur kan deze zich makkelijk meten met de gemiddelde personenauto.

Het record is nog niet officieel, de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) moet de gegevens nog goedkeuren. Sinds 1996 heeft het team van UNSW vijf zonne-auto’s gemaakt, die meededen aan de World Solar Challenge langeafstandsrace. Aan de huidige auto werkten 60 studenten werktuigbouwkunde, industrieel ontwerp en bedrijfskunde.

 

Bron: Groen7, UNSW | Foto: UNSWSunswift via Youtube