24-05-2018 16:00 | Door: Hidde Middelweerd

De Tweede Kamer heeft een motie ingediend die voor een differentiatie in luchthavengelden moet zorgen. Met andere woorden: het gebruik van schone vliegtuigen moet goedkoper worden dan het gebruik van oude, vervuilendere modellen.

Dat meldt Trouw.

De motie werd ingediend door Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie). Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, gaat met Schiphol om de tafel om de mogelijkheden te bespreken.

CO2-uitstoot in de luchtvaart

De luchtvaart is momenteel verantwoordelijk voor 2 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Dit percentage zal naar verwachting alleen maar blijven groeien: de verwachting is namelijk dat de sector tot en met 2020 in omvang verdubbelt.

Bekijk ook deze infographic: De milieu-impact van de luchtvaart in beeld

Een differentiatie van de luchthavengelden kan luchtvaartmaatschappijen stimuleren om sneller over te stappen op schonere toestellen.

Schiphol

Op Schiphol wordt een dergelijk systeem al toegepast op het gebied van geluidshinder. Hoe minder geluidsoverlast een vliegtuig veroorzaakt, hoe lager de vergoeding die het moet betalen voor het landen en opstijgen op de luchthaven. Dit moet luchtvaartmaatschappijen stimuleren om te investeren in stillere vliegtuigen.

De Tweede Kamerleden verwachten dat eenzelfde regeling gericht op vervuiling ook aan kan slaan.

Bron: Trouw | Foto: Adobe stock