01-08-2014 16:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elektronicaconcern Panasonic gaat samenwerken met elektrische autofabrikant Tesla Motors. Samen bouwen ze een nieuwe gigafabriek voor accu’s.

Panasonic heeft een aandeel van 1,1 procent in Tesla Motors. Beide partijen spraken al langer over het enorme project. Het bedrijf gaat in de fabriek onder andere de batterijen maken voor de elektrische wagens van Tesla. In 2017 brengt het bedrijf de Model 3 op de markt. Die moet ongeveer de helft goedkoper worden dan de Model S, die vanaf € 66.000 te koop is.

 

Massaproductie

 

De accu is Tesla’s duurste auto-onderdeel. CEO Elon Musk wil de kosten daarvan met 30 procent omlaag brengen. De gigafabriek moet dit realiseren door de massaproductie van batterijen.

In het tweede kwartaal van dit jaar rolde bij Tesla een recordaantal van 7.579 auto’s van de band. Het bedrijf ligt op koers om dit jaar 35.000 Model S modellen af te leveren. De gigafabriek moet dit opstuwen naar een jaarlijkse productie van een half miljoen auto’s.

 

Risico

 

De gigafabriek is met een geschatte $ 5 mrd een risicovolle investering. Te risicovol, volgens  kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, die Tesla’s kredietstatus om die reden in mei 2014 verlaagde. Ook de bank BNP Paribas toonde zich sceptisch. De bank waarschuwde Panasonic dat als de autoverkoop tegenvalt, de gevolgen voor het bedrijf aanzienlijk kunnen zijn. Panasonic tekende diezelfde maand een voorlopige overeenkomst voor de samenwerking, nadat Tesla met $2,3 mrd over de brug kwam. Die is nu definitief.

Nadere details werken beide partijen nog verder uit, maar financieel directeur Hideaki Kawai van Panasonic is ervan overtuigd dat er een winstgevend plan op tafel komt, meldt persbureau Bloomberg. Panasonic zal stap voor stap investeren wanneer dat nodig is.

De gigafabriek is niet alleen belangrijk voor de accu's van de elektrische auto’s. De prijs van energieopslagsystemen voor commerciële gebouwen kan volgens Tesla flink dalen, wanneer de autofabrikant en Panasonic ook die markt opgaan.

Bron: Bloomberg, Nuzakelijk | Foto: Sam Felder via Flickr