26-06-2018 15:55 | Door: Britt van den Elshout

De provincies Groningen en Drenthe gaan samen met 30 gemeenten 1.000 openbare laadpalen bestellen voor elektrische auto’s. Het gaat hierbij om 700 laadpalen voor Groningen en 300 voor Drenthe, die verdeeld worden over de 30 gemeenten.

Eind vorig jaar tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls, onderdeel van Enexis Group, de Green Deal Laadpalen tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. Nu sluiten ook 30 gemeenten hierbij aan. Komende maand ondertekenen alle partijen een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat de laadpalen tussen 2019 en 2022 geplaatst worden.

Europese aanbesteding

Groningen en Drenthe willen een Europese aanbesteding starten voor het plaatsen, beheren en exploiteren van publiek toegankelijke laadpalen in de openbare ruimte. Voor de financiering vraagt de provincie Groningen namens alle partijen subsidie aan vanuit de Green Deal Openbaar Toegankelijk Elektrische Laadinfrastructuur van het Rijk.

Innovatie speelt een belangrijke rol bij de aanbesteding. Eén van de voorwaarden voor beide provincies is namelijk dat de energie die aan de laadpalen wordt geleverd 100 procent lokaal en duurzaam is opgewekt.

Lees ook: Groningen gaat voor duurzame, lokale energie

Meerdere duurzame energieleveranciers

Daarnaast onderzoeken de provincies en gemeenten of het mogelijk is om meerdere energieleveranciers toegang te geven tot de laadpalen. Tot nu toe werden concessies voor zowel het plaatsen van laadpalen als de energieleverantie voor 10 jaar vastgelegd. Dat is voor de energiemarkt vrij ongewoon.

Op deze manier hopen de provincies en gemeenten dat elke lokale energieleverancier stroom kan leveren aan zijn klanten via eigen laadpassen. Daarmee krijgen elektrische rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van een lokale coöperatie.

Lees verder:

Bron: Provincie Groningen | Foto: Adobe Stock