27-06-2018 16:15 | Door: Britt van den Elshout

Hyundai start samen met het Finse technologiebedrijf Wärtsilä met het hergebruiken van batterijen van elektrische auto’s voor energieopslag. De bedrijven spelen zo in op de stijgende vraag naar lokale netwerken met eigen energieopslagsystemen voor bijvoorbeeld zonne-energie.

Dankzij de toenemende productie en verkoop van elektrische auto’s, komen er steeds meer batterijen beschikbaar die niet meer voldoen voor de aandrijving van auto’s. In 2025 zal circa 29 gigawattuur aan capaciteit van batterijen van elektrische auto’s beschikbaar zijn. Deze batterijen zijn echter nog prima te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het opslaan van energie.

Lees ook: Nissan hergebruikt batterijen voor straatverlichting in Japan​

Een tweede leven voor batterijen

De samenwerking met Wärtsilä richt zich op de geavanceerde energieopslag via het bestaande wereldwijde netwerk van het Finse technologiebedrijf in 177 landen. De partijen zetten in op een integrale aanpak voor fabricage, de toepassing in elektrisch aangedreven auto’s en hergebruik voor opslag van energie, maar ook van hergebruik van materialen.

“Energieopslag is de logische volgende stap als het gaat om hergebruik van de batterijen van elektrische auto’s”, zegt Youngcho Chi, Executive Vice President Strategy & Technology Division en Chief Innovation Officer van Hyundai. “Door het hergebruik van de batterijen, die immers een groot beslag leggen op kostbare grondstoffen, besparen we op de kosten van de afvoer en de verwerking ervan en hebben we extra rendement van de kosten van onderzoek en ontwikkeling.”

Hyundai start samen met Wärtsilä een proefproject, waarin gebruikte batterijen van de Hyundai IONIQ worden ingezet. In de toekomst komen er meer batterijen van Hyundai beschikbaar.

Hergebruik in Nederland

In Nederland zijn een aantal Hyundai-dealers ook al actief op het gebied van hergebruik van batterijen. Verschillende dealers stellen de batterijen van de elektrisch auto’s beschikbaar voor lokale energienetwerken.  

Lees ook: 

Bron & Foto: Hyundai