29-06-2018 10:41 | Door: Rianne Lachmeijer

Jaguar Land Rover test op Britse wegen een vloot van 'connected' auto's. De  testvloot van verbonden auto's communiceert met elkaar én de omgeving. De tests maken onderdeel uit van het UK Connected Intelligent Transport Environment Project (UK-CITE Project).

Het doel van het UK-CITE Project is om wegen te realiseren die geschikt zijn voor zelfrijdende auto's. Het project kost £ 7,1 mln. Op circa 65 kilometer van de M40, M42, A45 en A46 worden draadloze technologieën gecombineerd. Het gaat om 3/4G mobiele netwerken, wifi, glasvezelnetwerken en Dedicated Short-Range Communications (DSRC). Hierdoor worden voertuigen continue met elkaar en met de infrastructuur verbonden, inclusief stoplichten en matrixborden. dashboard, jaguar landrover

Onder andere de Discovery Sports, Range Rovers en F-PACEs worden voorzien van draadloze technologieën. De informatie die nu op matrixborden verschijnt, kan in de toekomst bijvoorbeeld direct op het dashboard van de auto verschijnen. Deze technologie kan ook toegepast worden in autonome voertuigen, zodat zelfrijdende auto's kunnen anticiperen op veranderde of gevaarlijke verkeerssituaties.

Lees ook: Dit is ‘s werelds eerste modulaire én zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto’s

Om zelfrijdende auto's veilig en op grote schaal te kunnen introduceren is het noodzakelijk dat auto's met elkaar en de omgeving worden verbonden. Dit staat ook bekend onder de termen: 'vehicle-to-vehicle'- en 'vehicle-to-infrastructure'-technologie.

Jaguar Land Rover test verschillende intelligente connectiviteitsvoorzieningen, zoals Emergency Electronic Brake Light Warning (EEBL), Emergency Vehicle Warning (EVW), In-Vehicle Signage (IVS) met Roadworks Warning (RWW) en Traffic Condition Warning (TCW).

"Om de volledige potentie van zelfrijdende auto's te realiseren, moeten we de infrastructuur begrijpen die nodig is om hen te ondersteunen”, aldus Colin Lee, Jaguar Land Rover connectivity manager.

Lees ook: Jaguar komt volgend jaar al met tweede elektrische auto

jaguar land rover, zelfrijdende auto's, connectiviteit

Bron: Jaguar Land Rover Nederland | Afbeeldingen: Jaguar Land Rover Nederland