10-07-2018 09:04 | Door: Hidde Middelweerd

In Gelderland en Overijssel wordt fors ingezet op de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s: 43 gemeenten in deze provincies krijgen 4 keer zoveel laadpunten. In totaal gaat het om 4.500 nieuwe laadpunten (2.250 nieuwe laadpalen) in de openbare ruimte.

Eigenaren van elektrische auto’s zullen via deze laadpalen 15 eurocent per kilowattuur betalen; de laagste prijs van Europa, stelt de provincie Gelderland. Juist door het grote aantal nieuwe laadpalen kan deze prijs behaald worden.

Elektrische auto’s

Naast de nieuwe laadpalen, starten de provincies ook met een pilot rondom slim laden. Tijdens dit project wordt gedurende drie jaar onderzocht hoe elektrische auto’s sneller en meer gespreid kunnen worden opgeladen, om piekvraag te voorkomen. Daarnaast wordt onderzocht op welke manieren er zoveel mogelijk ingezet kan worden op duurzame energie.

Het bedrijf Ecotap neemt, in samenwerking met Allego, de installatie van de nieuwe laadpalen voor zijn rekening. Hier gaat het na de zomer mee van start.

Elektrisch laden

Gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu, Europa) van de provincie Overijssel in een persbericht: “De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is bepalend voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, waarbij we de zorg van gemeenten wegnemen.”

Peter Drenth, Gelders gedeputeerde voor energie en klimaat, vult aan: “We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit, met minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving als gevolg. Met deze toename van het aantal laadpunten wordt elektrisch rijden het nieuwe normaal.”

Bron: Provincie Gelderland | Foto: Adobe stock