15-08-2014 07:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de jaarlijkse hackersbeurs Def Con was een opvallende aanwezige. Tesla, fabrikant van elektrische auto's, rekruteert 'beveiligingsexperts'.

De experts in kwestie moeten Tesla helpen beveiligingslekken in de software van zijn elektrische auto's op te sporen. Tesla zoekt, met ander woorden, hackers. Op Def Con, een jaarlijkse conferentie over digitale beveiliging, lopen honderden van dit soort experts rond die worden uitgenodigd om alles van de liften tot de perskamer te hacken. Tesla zoekt twintig tot dertig nieuwe werknemers onder de aanwezigen.

De interesse van Tesla is symbool voor een bredere trend in de auto-industrie. Steeds meer auto's zijn via wifi of bluetooth verbonden met het internet of andere apparaten. Een onderzoeker op Def Con liet zien hoe diverse auto's, waaronder de Jeep Cherokee, bijvoorbeeld hun remsysteem niet goed hebben afgeschermd van hun communicatiesystemen. In theorie zouden kwaadwillende hackers op afstand de controle over een auto over kunnen nemen.

Reden voor Tesla om hackers uit te nodigen lekken in de software van zijn auto's op te sporen. Elke hacker die een bug rapporteert krijgt een platinum-gekleurde 'challenge coin'. Daarmee krijgen ze een gratis tour door een Tesla-fabriek.

Makkelijk zal dat niet zijn. Het hoofd van Tesla's softwarebeveiliging is Kristin Paget, die de bijnaam 'hacker princess' heeft gekregen. Als er dan toch een bug wordt gevonden dan kan Tesla draadloos de software op al zijn auto's updaten. Paget bevestigde dat dit tot nu toe minstens één keer is gebeurd.

Bron: Washington Post | Foto: Steve Jurvetson via Flickr.com