20-07-2018 15:02 | Door: Hidde Middelweerd

Nederland krijgt er 46 (ultra-)snellader bij en 2 waterstofstofstations bij, die eind 2020 klaar moeten zijn voor gebruik. De investering in laadinfrastructuur voor duurzame vervoersmiddelen is onderdeel van BENEFIC, een Europees project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen.

BENEFIC moet ertoe leiden dat er ten minste 1.000 laad-en tankpunten bijkomen in Nederland, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit is mogelijk dankzij een Europese subsidie van € 5,3 mln, waarvan € 2 mln wordt ingezet voor Nederland.

Het project, gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma (CEF), richt zich hierbij op elektrische voertuigen, elektrische taxi’s en elektrische bussen, CNG- en LNG-infrastructuur, waterstoftankinfrastructuur en walstroom voor de binnenvaart.

Duurzaam vervoer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze investeringen bevestigen en verstevigen de koppositie die België en Nederland al hebben op het gebied van duurzaam vervoer. Je schone voertuig van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon, ook als je langere afstanden rijdt en daarbij de grens over rijdt. Deze projecten brengen dat weer een stap dichterbij.”

Waterstof

Door de nieuwe plannen beschikt Nederland in 2020 naar verwachting in totaal over 16 waterstoftankstations.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Adobe stock