04-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Aan de A15 bij het Zuid-Hollandse Rhoon is het eerste publieke pompstation voor waterstofauto's geopend. De komende jaren volgen er nog twintig.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu opende het tankstation officieel. Zij liet ook de eerste waterstofauto zien met een Nederlandse kentekenplaat. Rijkswaterstaat bezit sinds kort twee waterstofauto’s van Hyundai. Het bereik van de Hyundai is ongeveer 600 kilometer. De auto's van Rijkswaterstaat komen dus niet onverwacht stil te staan met een lege tank.

Mansveld noemde de waterstofauto een oplossing voor schonere steden. Het voertuig stoot alleen waterdamp uit en zijn veel stiller. De staatssecretaris zei verder dat er € 4 mln is uitgetrokken voor provincies die willen experimenteren met waterstofbussen voor personenvervoer.

De waterstofauto is een nieuw verschijnsel op de Nederlandse wegen, waar al wel vrachtwagens en bussen op waterstof rijden. Die tanken in onder meer Amsterdam en Arnhem. De pomp van Air Liquide bij Rhoon is openbaar.

Het Franse bedrijf bouwt een groot netwerk van pompstations en loopt daarmee vooruit op de verschillende waterstofauto's die de komende jaren op de markt verschijnen. Hyundai nam het voortouw. Volgend jaar volgen de modellen van Toyota en Honda.

Bekijk het filmpje van Hyundai:

 

Foto: