04-09-2014 09:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bezitters van bepaalde vervuilende auto's gaan meer belasting betalen. Ook verandert het systeem van bijtelling voor auto's van de zaak.

Dat meldt de NOS. Het kabinet maakt de nieuwe belastingplannen voor autobezitters op Prinsjesdag bekend. Het kabinet wil de aanschaf van schone auto's stimuleren, maar de maatregelen halen weinig uit en zijn kostbaar.

De aanschafbelasting BPM voor personenauto's wordt nu bepaald door de CO2-uitstoot van het voertuig. In de praktijk blijkt dat veel autobezitters een te lage BPM betalen in verhouding tot de werkelijke vervuiling de auto veroorzaakt. Daar komt nu verandering in.

Er komt ook een ander systeem van bijtelling voor de lease-auto. Volgens het kabinetsplannen zouden er te veel tarieven voor verschillende modellen zuinige auto's. Ook hier geldt dat de auto's vaak minder zuinig zijn, terwijl de belastingkorting daarop is gebaseerd.

 

Belastinginkomsten

 

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer bleek dat sinds 2007 de schone auto-maatregelen € 5 mrd hebben gekost als gevolg van minder belastinginkomsten. Volgens de Rekenkamer is de CO2-besparing minder dan uit officiële cijfers blijkt.

De test die de CO2-uitstoot van een auto meet, blijkt door autofabrikanten makkelijk te beïnvloeden. Ze verwijderen buitenspiegels, plakken roosters af, pompen de banden extra hard op of gebruiken banden zonder profiel. Daardoor komt de auto zuiniger uit de test dan bij normaal gebruik. Op Europees niveau wordt gesproken over strengere regels voor de test, maar die laten nog op zich wachten. In april dit jaar meldde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al dat de vermindering van de CO2-uitstoot door auto's met een lage bijtelling achterbleef bij de verwachtingen.

Overigens blijkt uit recent onderzoek dat de nieuw verkochte auto's in Nederland de schoonste van Europa zijn. De gemiddelde uitstoot van 109 gram CO2 per kilometer ligt onder het Europese gemiddelde. Volgens onderzoek van Jato Dynamics is dat juist het gevolg van het overheidsbeleid dat de aankoop van schone auto's beloont.

Bron: NOS | Foto: Ingmar Zahorsky, via Flickr