09-10-2018 13:38 | Door: Bas Joosse

Bij een frontale botsing, een aanrijding vanaf de zijkant of een ongeluk waarbij de auto over de kop vliegt, heb je de minste kans op letsel in een Tesla Model 3. Dat concludeert de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) na onderzoek, meldt fabrikant Tesla.

De NHTSA onderwierp de nieuwe en betaalbare Model 3 aan diverse crashtests om uit te zoeken hoe groot de kans is dat inzittenden gewond raken bij een dergelijk ongeval. Bij de NCAP-crashtest kreeg de auto eerder al vijf sterren.

6 procent kans op letsel

De Tesla werd daarna vergeleken met ‘mid-engine cars’, waarbij de motor in het midden van de auto ligt.  Volgens het onderzoek is de kans om gewond te raken in een crash bij de Model 3 minder dan 6 procent. Het gemiddelde ligt op 7 à 8 procent.

Andere varianten

Ook andere Tesla’s scoren goed bij de NHTSA-test. De Model S en Model X stonden voor de test met de Model 3 op de eerste en tweede plek. De auto’s hebben volgens de fabrikant een laag zwaartepunt, omdat de batterij van de auto in het midden ligt. Ook kreukelzones en airbags zorgen ervoor dat de auto veilig is en minder snel over de kop slaat.

Bij een frontaal ongeluk profiteert de Model 3 van de kreukelzone aan de voorkant, zoals te zien is in het filmpje waarbij de Tesla vergeleken wordt met een Audi A4.

Tesla: bewijs voor veiligheid

Tesla klopt zichzelf uitgebreid op de borst door te stellen dat iedere fabrikant claimt dat zijn auto’s veilig zijn, maar dat de test van de NHTSA aantoont dat de Tesla de meeste kans biedt om letsel te voorkomen bij een crash.

Met de onderzoeksresultaten kan Tesla opnieuw een succes toevoegen aan het Model 3-programma. Eerder berekende persbureau Bloomberg al dat de Model 3 één van de goedkoopste elektrische voertuigen per kilometer is.

Lees meer over Tesla:

 

Bron: Tesla, Technica. Foto: Tesla