12-10-2018 10:47 | Door: Bas Joosse

Elektrisch gereedschap, huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen: dat is waar het Duitse Bosch van bekend is. Het bedrijf zet nu ook de eerste stappen op de markt voor elektrische deelauto’s met bestelbussen van Streetscooter.

“Volledig elektrische rijden is ideaal  voor mobiliteit in steden, of het nu gaat om bezorgingen in de binnenstad of om individueel vervoer in grote steden”, stelt Rainer Kallenbach, president van de Connected Mobility Solutions divisie bij Bosch.

Elektrische Streetscooter

Bosch gaat de elektrische busjes testen samen met de Duitse bouwmarktketen Toom.  Bij vijf vestigingen van Toom kunnen klanten vanaf december hun spullen laten thuisbezorgen door een bestelbus van Streetscooter. De bestelbussen, die ontwikkeld zijn door Ford en DHL, maken gebruik van batterij-aandrijvingen van Bosch.

Uitbreiding

Hoewel de proef nog moet beginnen, neemt Bosch al wel vast een voorschot op een succesvolle afronding. In dat geval wordt het concept van van sharing namelijk verder uitgebreid door Duitsland heen.

Potentie van elektrisch delen

Bosch stelt nog niet te weten met wat voor partners die eventuele uitbreiding is; meubelzaken, supermarkten of elektronicawinkels kunnen ook als partner dienen. “Bosch groeit met digitale diensten voor mobiliteit in steden. Een service om elektrische bestelbusjes te delen kan nog veel groeien”, stelt Kallenbach.

Deelmobiliteit

In 2016 zette Bosch met dochteronderneming Coup al de eerste stappen op het gebied van gedeelde voertuigen. In Berlijn, Parijs en Madrid rijden inmiddels 3.500 e-scooters van Coup rond. De komende jaren wil Bosch de activiteiten rond mobiliteit nog verder uitbreiden. In Parijs loopt sinds 2017 een pilot met een autodeelplatform voor bedrijven.

Elektrische kansen voor verduurzaming

Bedrijven krijgen steeds meer opties om hun wagenpark te verduurzamen. Inmiddels hebben VolkswagenMercedes-Benz en Renault  een emissievrije bestelbus op de markt gebracht. Ook MAN produceert een bestelwagen die door elektra wordt aangedreven. De Streetscooter is inmiddels ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Bron: Bosch. Foto: DHL