06-12-2018 15:28 | Door: Bas Joosse

OV-reizen in Luxemburg worden gratis. Dat is het plan van de nieuwe regering, die woensdag aan de macht kwam. Met het gratis OV moet de mobiliteit bevorderd worden.

In het nieuwe plan worden trein, bus en tram in het groothertogdom (600.000 inwoners) gratis. Hiermee wil de nieuwe regering van premier Xavier Bettel ook het milieu in het land minder belasten. De maatregel moet begin volgend jaar ingaan.

Files

Luxemburg-stad staat bekend als een van de meest filegevoelige steden ter wereld. In de stad wonen 110.000 mensen, maar dagelijks reizen ruim 400.000 forenzen uit Luxemburg en omliggende landen naar de stad. Door lage brandstofprijzen is Luxemburg bovendien voor veel mensen uit Duitsland, Frankrijk, België en Nederland een geliefde plaats voor een tankstop op een internationale reis. In de zomer staan bij pompstations vaak files. Volgens The Guardian toonde een onderzoek in 2016 aan dat Luxemburgers dat jaar 33 uur in de file stonden.

Elektrische voertuigen

Naast het gratis OV wil de nieuwe regering ook het gebruik van elektrische voertuigen verder promoten. Een deel van de bussen rijdt al op batterijen, maar het aantal personenauto’s blijft achter. Ondanks een belastingmaatregel om elektrisch rijden te promoten blijft dat marktaandeel onder de twee procent hangen.

Lees ook: Deze 17 organisaties zijn de koplopers in elektrisch vervoer

Klein land

Hoewel gratis openbaar vervoer mensen de auto uit kan jagen, is nog maar de vraag hoeveel effect het gratis maken van het OV heeft. Luxemburgers kopen nu voor € 2 een buskaartje waar ze twee uur mee mogen reizen. In die tijd kunnen ze een heel eind komen in het land. Wat wel voor het milieu pleit, is dat de nieuwe regering het aantal elektrische buslijnen wil uitbreiden.

Bronnen: Gouvernement.LU, The Guardian