22-09-2014 11:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Franse stad Grenoble is het binnenkort mogelijk om vanaf verschillende trein- en busstations over te stappen op de nieuwe, elektrische driewieler van Toyota. De Toyota i-Road is ideaal voor korte ritjes in het stadsverkeer.

De i-Road is onderdeel van het Harmonische Mobiliteit-project (Ha:Mo) en is het resultaat van een samenwerking tussen de Franse overheid, deelautobedrijf Citélib en elektriciteitsbedrijf EDF. Grenoble heeft met 35 i-Roads de Europese primeur. Het experiment zal drie jaar duren. In Japan is de i-Road al een jaar lang in het verkeer getest.

Met de i-Road wil Toyota duurzame oplossingen bieden voor het verkeer, zegt Toyota’s voorzitter van de raad van bestuur Takeshi Uchiyamada. De i-Road is net zo comfortabel als een auto en flexibel als een scooter. Met één sturend voorwiel en twee achterwielen is het voertuigje heel wendbaar. De i-Road rijdt maximaal 45 kilometer per uur en kan verspreid door de stad bij in totaal 120 laadpunten opgeladen worden. Voor wie nog niet klaar is voor een driewieler, heeft Toyota in Grenoble ook 35 ‘Coms’, de nieuwe, elektrische vierwieler die al een aantal jaren in productie is.

Toyota wil de komende zes jaar de proef wereldwijd uitbreiden naar 500 steden. Nederland staat ook op de lijst, maar het is nog niet duidelijk in welke steden de i-Road te bewonderen zal zijn. Er zijn nog geen plannen om de i-Roads of de Coms individueel te verkopen, eerst zal Toyota afwachten hoe het project zich in Europa ontwikkelt.

Bron: Autoweek | Foto: Toyota