04-01-2019 11:40 | Door: Bas Joosse

De Indiase hoofdstad New Delhi wil binnen vijf jaar een kwart van alle motorvoertuigen in de stad vervangen door elektrische voertuigen. Met de maatregel moet de luchtkwaliteit in de stad verbeterd worden.

De luchtkwaliteit in Delhi is slecht. Volgens de Air Quality Index (AQI) is de vervuiling in de miljoenenstad meer dan 300, wat duidt op een gevaarlijke situatie. De stad heeft regelmatig te kampen met zware smog.

Lees ook: Ikea gaat luchtvervuiling te lijf en koopt stro op

Elektrische voertuigen kunnen een deel van de luchtkwaliteit verbeteren. Met een serie maatregelen wil het stadsbestuur de verkoop stimuleren. Eind maart 2018 waren in Delhi ruim 10,7 miljoen voertuigen geregistreerd. Ongeveer 47.000 daarvan rijden elektrisch.

Verkoop stimuleren

Volgens het stadsbestuur blijft de verkoop van elektrische voertuigen onder andere achter omdat de aanschafprijs hoog ligt, er weinig modellen beschikbaar zijn en omdat er weinig mogelijkheden zijn om de voertuigen op te laden.

Als stimulans krijgen mensen die een elektrische auto kopen korting op de aanschafprijs. Het laten slopen van een oud voertuig levert ook geld op.

Tweewielers

Naast auto’s zijn ook motoren en scooters een veelgebruikt vervoersmiddel: eind maart waren ruim 7 miljoen tweewielers geregistreerd. Indiërs die nu een vervuilende motor of scooter hebben, kunnen een bonus krijgen als zij hun voertuig laten slopen. De bonus kan oplopen tot 15.000 roepies (€ 188) per voertuig. De aanschaf van een elektrische variant levert daarnaast nog een korting op, die kan oplopen tot 22.000 roepies (€ 276).

Laadpalen

Naast de bonussen voor het vervangen van de oude voertuigen richt de overheid zich ook op de laadinfrastructuur. Eigenaren van gebouwen met meer dan tien afgebakende parkeerplaatsen wordt gevraagd om per drie parkeerplaatsen één lader te installeren. De kosten voor de eerste 10.000 laadpalen worden door de overheid vergoed. Bij nieuwe gebouwen moet de eigenaar ervoor zorgen dat de elektrische voertuigen op alle parkeerplaatsen kunnen worden opgeladen.

100 procent elektrisch

De landelijke overheid heeft grootse plannen voor elektrisch vervoer. In 2030 moet er in heel India geen enkele benzine- of dieselauto meer verkocht worden. 

Bron: Delhi Transport Department | Afbeelding: Adobe Stock