17-01-2019 10:05 | Door: Bas Joosse

De rijksoverheid laat de komende jaren 2.000 laadpunten voor elektrische auto’s installeren. Dat gebeurt om de eigen transitie naar elektrisch vervoer voor elkaar te krijgen. In 2020 moet een vijfde van alle auto’s van de rijksoverheid elektrisch zijn.

Technisch dienstverlener Unica en Engie Services installeren in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 700 laadpunten. De laadpunten komen op de verschillende terreinen van de overheid en worden voorzien van een universele aansluiting. Hierdoor kunnen alle merken auto’s worden opgeladen.

Lees ook:  Nederland koploper op gebied van publieke laadpalen in de EU

Belangrijke stap

'De plaatsing van de eerste 2.000 laadpunten zijn een belangrijke stap', stelt staatssecretaris Raymond Knops (BZK). 'Het gaat niet alleen om de transitie naar elektrisch rijden, maar ook om innovatie en kennisontwikkeling. Dat bereiken we met deze overeenkomst. Zo kan de overheid het goede voorbeeld geven.'

“We willen elektrisch rijden maximaal faciliteren en zijn trots dat we de Rijksoverheid in deze grootschalige stap naar innovatie en kennisontwikkeling in elektrisch vervoer kunnen begeleiden’, zegt Ruud Schenk, algemeen directeur ENGIE Infra & Mobility.

De komende jaren wordt het hele wagenpark van de rijksoverheid verduurzaamd. In 2020 moet 20 procent van alle auto’s elektrisch rijden, vanaf 2028 moet er geen enkele auto meer verkocht worden met een verbrandingsmotor erin.

Lees ook: Assen en Zwolle koplopers in oplaadpunten elektrische auto’s

Belasting op energienet

Het opladen van elektrische auto’s zorgt voor een extra belasting op het energienet. Om ervoor te zorgen dat het energienet niet overbelast raakt, gaat de overheid verschillende technieken inzetten. Het gaat daarbij om local load balancing waarbij een auto langzamer opgeladen wordt als er veel andere auto’s op hetzelfde energienetwerk zitten en smart queing. Vraag en aanbod van energie wordt hiermee optimaal op elkaar afgestemd. De laadpunten zullen ook beoordeeld worden op hun bezettingsgraad.

Bron: Rijksoverheid