06-02-2019 15:59 | Door: Bas Joosse

Bio-LNG-producent Nordsol uit Bunnik krijgt ondersteuning van investeringsmaatschappij Shell Ventures. De investeringspoot van het olie- en gasbedrijf gaat Nordsol helpen om bio-LNG op te schalen.

Nordsol maakt bio-LNG uit afval. “Het partnership tussen Nordsol en Shell biedt een unieke end-to-end oplossing voor producenten van biogas”, stelt Mattijs Slee, investment principal bij Shell Ventures. “Nordsol en Shell willen een leidende rol spelen in een emissievrije transportmarkt. Dit partnership kan daarin een baanbrekende oplossing bieden.”

Met de investering van Shell kan Nordsol groeien naar een volledig businessconcept, waarbij ook Bio-LNG-fabrieken gebouwd en geëxploiteerd worden. Naast de productie van bio-LNG produceert Nordsol ook bio-CO2.

Mainstream maken

“Met Shell Ventures als partner combineren we onze kennis om bio-LNG mainstream te maken. De combinatie zal helpen om LNG beschikbaar te maken als energiebron van de toekomst voor de transportsector”, zegt Jerom van Roosmalen, oprichter van Nordsol.

Toekomst voor bio-LNG

De komende jaren liggen er veel plannen voor de toepassing van bio-LNG. Zo wil de organisatie BioLNG EuroNet de komende jaren 39 nieuwe tankstations voor de biobrandstof realiseren. In de organisatie zijn onder andere Shell, Nordsol, vrachtwagenbouwers en tankstationeigenaars vertegenwoordigd.

Lees ook: Grootse plannen met Bio-LNG: 2000 vrachtwagens en 39 tankstations erbij

Ontwikkelingen

De ontwikkeling van biogas gebeurt op diverse plaatsen in Nederland. Onder andere in Gelderland en Rotterdam is onderzocht wat de kansen van de biobrandstof zijn. Een grote groep bedrijven uit Noord-Nederland riep het kabinet recent op om meer te investeren in duurzame brandstoffen, waaronder ook LNG en bio-LNG. In het Overijsselse Hardenberg wordt een fabriek gebouwd waar op termijn jaarlijks 42.000 kubieke meter vloeibaar gas geproduceerd moet worden.

Lees ook: De opmars van LNG: 8 vragen over vloeibaar aardgas

Bron: Nordsol | Afbeelding: Adobe Stock