11-02-2019 15:43 | Door: Bas Joosse

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer Nikola biedt klanten ook de mogelijkheid om hun vrachtwagens uit te laten rusten met batterijen.  Dit maakte Nikola bekend via Twitter. Het bedrijf bood tot nu toe alleen waterstof aan als aandrijving.

Nikola komt met drie batterij-opties voor de Nikola Two en Nikola Tre, het tweede en derde model van de bouwer. De Nikola One wordt alleen met een waterstofaandrijving geleverd. De twee vrachtwagens worden leverbaar met een accupakket van 500 kilowattuur, 750 kWh en 1 megawattuur.

Lees ook: deze 11 elektrische en waterstof vrachtwagens maken hun opwachting

Range

Hoewel onduidelijk is hoe ver de accupakketten de vrachtwagen zullen brengen, lijkt de batterij-variant vooral voor de korte afstand. ‘Hydrogen long haul, BEV short haul’ schrijft Nikola op Twitter. De Nikola Two heeft op waterstof een actieradius van maximaal 1000 kilometer. De Tre, die speciaal voor de Europese, Aziatische en Australische markt ontwikkeld is, moet 500 tot 1200 kilometer kunnen afleggen.

Elektrische voertuigen

Hoewel Nikola zich de afgelopen jaren vooral richtte op de waterstoftrucks, is de stap naar een elektrische aandrijving geen totale verrassing. Voor watersportvoertuigen ontwikkelde het bedrijf namelijk al elektrische motoren. Vorig jaar haalde Nikola nog $ 100 miljoen op om te investeren in de nieuwe motoren en de waterstoftrucks.

De vrachtwagenbouwer heeft nog even de tijd om de batterijen voor de trucks te perfectioneren. De eerste Nikola wordt niet voor 2020 op de weg verwacht.

Concurrentie

Met de batterijmotoren meldt Nikola zich in het strijdperk met bouwers als Mercedes, DAF, MAN, Volvo en Tesla. Deze automerken hebben allemaal al een elektrische truck aangekondigd. In veel gevallen moeten de vrachtwagens nog dit jaar op de markt verschijnen.

Bron: Nikola | Afbeelding: Adobe Stock