06-03-2019 10:21 | Door: Bas Joosse

In navolging van Volkswagen gaat nu ook Seat aan de elektrische auto. Het sportieve automerk uit de Volkswagen-stal presenteerde op de Geneva Motor Show de eerste volledig elektrische auto; de el-Born.

Volkswagen lanceerde in 2016 de Modular Electric Drive Kit (MEB); een modulaire aandrijflijn waar ook andere types dan alleen de elektrische I.D. gebruik van kunnen maken. Met de el-Born van Seat gebeurt dat nu ook.

62 kilowattuur

De el-Born van Seat is vernoemd naar de wijk el-Born in Barcelona. De auto krijgt een batterij van 62 kilowattuur. Hiermee kan een afstand van 420 kilometer worden overbrugd. Met een snellader van 100 kilowatt wordt de batterij van de auto binnen 47 minuten weer opgeladen tot een niveau van 80 procent. Het voertuig is vanaf 2020 leverbaar. Een prijskaartje hangt Seat nog niet aan de auto.

Geen grille

Waar de auto's van Seat zich binnen de Volkswagen-groep onderscheiden door het sportievere uiterlijk en dito rijgedrag, is van een grille bij de el-Born geen sprake. De auto heeft twee openingen laag in de neus om de batterijen te koelen. De wielen zijn op de uiterste hoeken van de carrosserie geplaatst, wat de auto toch een sportief uiterlijk geeft. Door het ontwerp van de wielen worden de remmen van de auto gekoeld. Binnen is de auto voorzien van een digitale cockpit en een 10-inch scherm midden op het dashboard.

Autonomie

De auto is uitgerust met een eigen warmtepomp, die ervoor zorgt dat er zo min mogelijk elektriciteit voor koeling of verwarming van het interieur gebruikt wordt. Volgens Seat scheelt dit 60 kilometer aan actieradius. In een aantal situaties kan de auto zelfstandig sturen, optrekken of afremmen.

Conceptcar

De elektrische auto is niet het eerste wapenfeit van Seat op de autoshow in Genève. Voorafgaand aan het evenement gaf het Spaanse automerk ook al een sneak preview van een elektrische conceptcar.

Bron en afbeeldingen: Seat