08-03-2019 11:18 | Door: Bas Joosse

Het Japanse automerk Honda verkoopt vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s in Europa. Deze ambitie sprak de autobouwer uit tijdens de Geneva Motor Show. Om dat te bereiken, moet er nog wel wat gebeuren.

Met het doel van 100 procent elektrisch borduurt Honda voort op een belofte die het bedrijf in maart 2017 al deed, dat twee derde van alle verkochte auto’s elektrisch moeten zijn. “Nadat we die belofte deden, heeft de omslag naar eletrisch rijden een vlucht genomen. Milieu-uitdagingen zorgen voor een vraag naar schone mobiliteit, de techniek gaat vooruit en mensen krijgen een andere visie op de auto”, stelt Tom Gardner, senior vice president van de Europese divisie van Honda.

Prototype

Hoe mooi de ambitie ook klinkt; qua elektrische auto’s loopt Honda nog niet voorop. Het bedrijf onthulde in Geneve een elektrisch prototype; de Honda e Prototype. Met de Honda Clarity heeft het merk al een elektrische auto in huis, maar het model is nog geen gemeengoed in Europa. In Nederland is de Clarity niet leverbaar.

De auto die in Geneve gepresenteerd werd, komt in ieder geval naar Europa. Het voertuig, nu nog bekend als e Prototype, krijgt een actieradius van meer dan 200 kilometer en moet in 30 minuten weer opgeladen kunnen worden. Hoe groot de batterij van de auto wordt, of welk prijskaartje eraan komt te hangen, is niet duidelijk. Wel stelt Honda al 15.000 registraties voor de nieuwe auto ontvangen te hebben.

Veel plannen

Plannen zijn er bij Honda in ieder geval genoeg. Dit jaar komt de Urban EV Concept op de markt. Daarnaast worden plug-in hybride auto’s en volledig elektrische auto’s beschikbaar voor Europese klanten.

Honda is bepaald niet de enige autobouwer die zich committeert aan een volledig elektrische toekomst. Onder andere Mercedes en Volkswagen deden soortgelijke uitspraken eerder.

Bron en afbeelding: Honda