22-03-2019 09:06 | Door: Bas Joosse

Deelplatform We Drive Solar zet in Utrecht de Renault Zoe in als rijdende batterij. In de stad komen ruim honderd laadpalen waar de elektrische auto van Renault zowel kan op- als ontladen. Het systeem werd donderdag geopend door koning Willem-Alexander. We Drive Solar spreekt van een wereldprimeur.

De primeur bestaat eruit dat in Utrecht een nieuwe ISO-certificeringsstandaard geïmplementeerd wordt. Met het ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden wordt het mogelijk om ook energie terug te leveren aan een laadpaal. De techniek hiervoor is ontwikkeld door Last Mile Solutions. 

Rijdende batterij

Het terugleveren van energie vanuit een deelauto is op zichzelf niet nieuw: onder andere Nissan biedt al sinds 2015 de mogelijkheid om de elektriciteit van de elektrische Leaf terug te leveren aan een laadpaal. In de Utrechtse wijk Lombok leveren Renault Zoe’s al langere tijd energie aan het netwerk. Drie bedrijven uit Nederland en België ontwikkelden eerder een techniek waarmee volgens hen ook huizen en kantoren van stroom uit de accu van een elektrische auto te voorzien zijn: vehicle-to-everything.

Lees ook: Nissan ontwikkelt ‘ecosysteem’ bestaande uit batterijen

Snelgroeiende vloot

“Onze vloot deelauto’s groeit sterk. Deze technologie biedt ons de mogelijkheid om daarmee een bijdrage te leveren aan de snelle groei van zon- en windenergie. Onze auto’s leveren met bidirectioneel laden ook waarde als ze stil staan, waardoor wij de kosten voor onze klanten in de toekomst kunnen verlagen”, zegt Robin Berg, directeur van We Drive Solar. Het bedrijf laadt de deelauto's alleen op met zonnestroom. De deelauto's zijn te gebruiken in Utrecht, Amsterdam, Meerkerk, Zoetermeer, Leerdam, Vianen, Houten en Odijk.

Proeftuin

Verspreid door de stad Utrecht komen minimaal 145 laadpalen te staan waar energie teruggeleverd kan worden. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto’s. Utrecht is voor autofabrikant Renault een proeftuin, stelt Jerôme Pannaud, general manager Benelux bij de fabrikant. “We zijn erg blij om vandaag in Utrecht een Renault Zoe te presenteren die is uitgerust met een AC bidirectionele oplossing, die bijdraagt aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet en de gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen. Utrecht is een living lab voor Renault”, stelt hij.

Bron: We Drive Solar | Afbeelding: Adobe Stock