01-04-2019 16:09 | Door: Bas Joosse

De eerste elektrische auto liet even op zich wachten, maar nu lijkt ook bij Seat het spreekwoordelijke hek van de dam. Afgelopen week kondigde het bedrijf voor vijf bestaande modellen elektrische varianten aan. Ook gaat Seat een eigen modulaire elektrische aandrijving maken.

De allereerste elektrische Seat, de El-Born, werd tijdens de Geneva Motor Show onthuld; veel later dan concurrerende merken of andere merken van de Volkswagen Group. Na de El-Born worden er nog zes plug-in hybrids en elektrische auto’s gelanceerd. De kleine stadsauto Mii is de eerste auto uit het bestaande portfolio die geëlektrificeerd wordt.

Plugin hybrid

Waar een aantal automakers de bakens verlegt van plugin hybrid naar volledig elektrisch, krijgt de stekkerauto bij Seat nog een kans. De nieuwe Seat Leon, Tarraco krijgen een plugin-hybrid variant. Ook van het sportievere merk Cupra worden twee auto’s met een stekker uitgevoerd: de Cupra Leon en Cupra Formentor worden als plugin-hybrid beschikbaar.

Modulair platform

Seat gaat, in navolging van Volkswagen, ook een modulair platform voor elektrische auto’s ontwikkelen. Het gaat om elektrische auto’s met een lengte van ongeveer vier meter. Het platform verschilt daarmee van het MEB-platform van Volkswagen, dat zich richt op iets grotere gezinsauto’s. Het doel is om ‘betaalbare’ elektrische auto’s te bouwen, met een beginprijs van minder dan € 20.000. Volgens Volkswagen-CEO Herbert Diess wordt het ‘kleine’ elektrische platform een grote stap naar nog meer betaalbare elektrische auto’s. “Seat zal de eerste eelktrische auto realiseren die ontworpen is voor stedelijke ritjes”, zegt Diess.

Lees ook: VW presenteert tot 2029 zeventig nieuwe elektrische auto’s

Wereldwijd beschikbaar

Het platform kan gebruikt worden door automerken binnen de Volkswagen groep, maar is ook voor andere merken wereldwijd beschikbaar, stelde Seat-CEO Luca de Meo. “Seat heeft nu een duidelijkere rol binnen de Volkswagen Group. Dankzij de resultaten die we behaald hebben, hebben we ook het nieuwe elektrische platform verdiend”, voegde De Meo daar aan toe.

Bron: Seat | Afbeelding: Adobe Stock