02-04-2019 15:44 | Door: Bas Joosse

Het aantal volledig elektrische auto's op de Nederlandse wegen stijgt. Waar van alle elektrische en hybride auto's in 2018 één op de twaalf een volledig elektrische auto was, was dit begin 2019 al één op de zeven. Het marktaandeel van de elektrische bussen steeg verder, terwijl de plugin hybrides verder afnamen. Dit blijkt uit de Jaarmonitor Wegvoertuigen 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat de cijfers van het CBS een stijgend marktaandeel laten zien in het aantal elektrische auto's, is geen verrassing. Ook brancheverenigingen als RAI Bovag en overheidsinstellingen als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteerden over 2018 een stijging van het aantal elektrische personenauto’s.

315.000 elektrische auto’s

Het CBS berekende dat er in januari 2019 315.000 (deels) elektrische auto’s rondreden. Hier worden ook hybrides onder gerekend Afgezet tegen het totaal van 8,5 miljoen personenauto's, komt het marktaandeel van de auto's met een elektrische aandrijving uit op 3,7 procent. 

In 2018 verdubbelde het aantal volledig elektrische auto’s ten opzichte van 2017. Bovag, RDC en RAI Vereniging telden 24.024 nieuwe elektrische auto’s in 2018. Door de verdubbeling steeg het marktaandeel van deze groep ook fors, met 6 procentpunt; op 1 januari 2018 was het marktaandeel van de volledig elektrische auto's vergeleken met alle (deels) elektrische auto's 8 procent, een jaar later  is dat 14 procent.

Qua brandstof blijft benzine met een marktaandeel van 80 procent een grote speler. Diesel eindigt met 15 procent als tweede brandstofsoort voor personenauto’s. LNG (1,5 procent) en elektrisch sluiten de rij.

Elektrische vrachtwagens

Waar de opmars van de elektrische personenauto niet te stuiten lijkt, wil de elektrificatie bij de vrachtwagens niet echt vlotten. Hoewel diverse vrachtwagenmerken al elektrische trucks hebben, of die nu ontwikkelen, had op 1 januari nog 96,5 procent van alle zware vrachtwagens en bussen een dieselmotor.

Lees ook: Deze elektrische (en waterstof) vrachtwagens maken hun opwachting

Bussen

Bij de bussen gaat het wel crescendo met de elektrische voertuigen. In 2018 steeg het aantal elektrische bussen volgens het CBS met 103 stuks: 424 elektrische bussen reden er begin januari rond. Onder andere rond Schiphol werden 100 elektrische bussen in gebruik genomen. Het aantal elektrische bussen neemt ook dit jaar verder toe; diverse vervoerders hebben elektrische bussen besteld. Steeds meer vervoerregio’s eisen dat busmaatschappijen met duurzame of uitstootvrije voertuigen rijden.

Bron: CBS | Afbeelding: Adobe Stock