12-04-2019 12:42 | Door: Bas Joosse

Leasemaatschappij Hitachi Capital Mobility gaat in samenwerking met WeGo deelauto’s verhuren. Het leasebedrijf begint met een vloot van 25 deelauto’s, die door middel van een app te reserveren zijn. Een dergelijk concept voor deelfietsen staat ook op de planning.

De deelauto’s worden al door diverse klanten gebruikt. Via een app van softwareleverancier WeGo kunnen mensen een auto reserveren, openen en sluiten.  Dat kan bijvoorbeeld tijdens kantoortijden, maar ook op andere tijdstippen. De app maakt het ook mogelijk om één auto voor meerdere mensen toegankelijk te maken. Op deze manier kunnen auto’s ook in het weekend ingezet worden, waardoor er minder auto’s op de weg nodig zijn.

Innovatieve concepten

De leasemaatschappij zet strategisch in op innovatieve mobiliteitsconcepten. “Steeds vaker zie je dat bij de verhuur van een appartement in de huurprijs een aantal uur mobiliteit inbegrepen zit. Vooral in drukke steden. Een huurder kan dan ook eenvoudig gebruikmaken van de exclusief voor hen beschikbare deelauto’s”, zegt Gert Veenstra, CEO van Hitachi. Bij drie appartementencomplexen wordt dit concept inmiddels toegepast.

Mobiliteit is voor de leasefirma een middel om meer te doen. “Wie zich kan verplaatsen, kan sociale contacten onderhouden, zichzelf ontwikkelen en meedoen met de maatschappij. Daar willen wij graag bij helpen”, zei Veenstra eerder tegen DuurzaamBedrijfsleven.

Delen via Snappcar

Hitachi is niet de enige leasemaatschappij die iets doet met deelauto’s. Zo bieden vier leasemaatschappijen korting aan private lease-rijders als zij hun auto verhuren via het autodeelplatform Snappcar. Met de samenwerking wil Snappcar in 2019 1.500 auto’s van private leaserijders verhuren.

Toekomst voor deelauto’s

Als het aan het kabinet ligt, wordt de deelauto de komende jaren gemeengoed. In 2021 moeten er 100.000 deelauto’s in Nederland rijden. Daarmee moet met name de Randstad bereikbaar blijven.

Bron: Hitachi Capital Mobility | Afbeelding: Adobe Stock