16-04-2019 11:49 | Door: Bas Joosse

Na de Geneva International Motor Show is Shanghai de volgende halte voor de autoshows. In China presenteren onder andere Volkswagen en Renault uitbreidingen van hun elektrische portfolio’s.

Tijdens de Shanghai Auto Show van 18 tot 25 april presenteert Volkswagen met de conceptcar ID Roomzz het zesde lid van de ID-family. De grote SUV moet volgens CEO Herbert Diess het vlaggenschip van de elektrische SUV’s worden.

De Roomzz krijgt met een batterij van 82 kilowattuur een actieradius van 450 kilometer. Het voertuig verschijnt als eerste in China op de markt. “Niet alleen omdat China de belangrijkste automotive-markt is, maar ook omdat China de enige grote economie is die elektrische mobiliteit als nieuwe standaard ziet”, stelt Diess.

Autonoom rijden

De SUV wordt uitgerust met level 4 autonomie, wat inhoudt dat de auto zelfstandig door het verkeer kan rijden. In deze modus, door Volkswagen ID. Pilot genoemd, kunnen de stoelen 25 graden gedraaid worden, waardoor er volgens de autobouwer een lounge-achtig interieur ontstaat. De stoelen kunnen dan ook in een horizontale stand geplaatst worden.

Wat opvalt aan de auto, is de massieve vorm. “Deze SUV is een monolitisch geheel, het lijkt alsof hij gemaakt is uit één blok”, stelt Klaus Bischoff, chief designer bij Volkswagen. De Roomzz komt vanaf 2021 op de markt.

Klein bij Renault

Waar Volkswagen groot gaat, houdt Renault het bij een kleiner model. In oktober 2018 lanceerde de Franse autobouwer de K-ZE; een betaalbare elektrische auto met een actieradius van 250 kilometer.

In Shanghai werd de City K-ZE voorgesteld. De stadsversie van de K-ZE heeft het uiterlijk van een crossover als de Captur, maar valt volgens Renault in het segment van kleine stadsauto's als de Volkswagen Up en Renault Twingo.  

Het voertuig is op verschillende manieren op te laden; een huishoudelijke stopcontact met 220 volt is al voldoende. De K-ZE wordt gebouwd in China; of het voertuig ook naar Europa komt, is niet duidelijk.

Bron: Volkswagen, Renault | Hoofdafbeelding: Volkswagen | Afbeelding in tekst: Renault