15-10-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers aan de Nanyang Technology University in Singapore hebben een accu ontwikkeld die elektrische auto's en mobiele telefoons in slechts enkele minuten oplaadt. De accu gaat tot tien keer langer mee.

Het ontwerp van Chen Xiaodong van de Nanyang Universiteit is gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

In de nieuwe accu is de traditionele anode van grafiet vervangen door een gel van titaniumdioxide-nanobuisjes. De gel zorgt er ook voor dat er geen elektrolyt nodig is tussen de anode en de kathode. Dat laat ruimte voor meer gel waardoor de de opslagcapaciteit toeneemt.

Volgens Chen is twee minuten voldoende om de nieuwe accu tot 70 procent op te laden. Een volle accu neemt slechts 15 minuten in beslag. Het ontwerp doorstaat zo'n 10.000 laadcycli. In tegenstelling tot de lithium-ion accu's, die na ongeveer drie jaar aan vervanging toe zijn, gaat de gel-accu tot 20 jaar mee.

 

Marktintroductie

 

Het voordeel is verder dat er geen grote veranderingen in het productieproces nodig zijn, zegt Chen in een verklaring. Het idee verbetert slechts de bestaande technologie. "Dat maakt het makkelijker de snelle accu naar de markt te brengen." De wetenschapper ziet nog een voordeel: door de langere levensduur vermindert ook de hoeveelheid giftig afval die oude lithium-ion accu's veroorzaken.

Het idee is inmiddels gepatenteerd en de onderzoekers werken aan een groter prototype. Hoewel dat nog niet eens af is, is de belangstelling vanuit de industrie is groot. De introductie op de markt van nieuwe gel-accu zou al in 2016 kunnen plaatsvinden.

Bron: Advanced Materials, Slate Magazine | Foto: Wikipedia